Kupiłem Atlas Cross Sport 2024 w sierpniu 2024 roku. Mam 2 problemy. Pokrywa silnika została usunięta przez dealera w kwietniu 2025 roku z powodu wycofania z powodu zagrożenia pożarowego. Nowa pokrywa silnika będzie dostępna najwcześniej w grudniu 2025 roku. Mam również krytyczny problem polegający na tym, że skrzynia biegów blokuje się, jeśli system komputerowy wykryje, że pojazd MA POTENCJAŁ toczenia się podczas postoju na biegu jałowym. Dzieje się tak przy bardzo, bardzo niewielkim nachyleniu. Skrzynia biegów blokuje się w trybie neutralnym i nie można jej zmienić. Na desce rozdzielczej pojawia się ostrzeżenie o zagrożeniu toczeniem i sygnał dźwiękowy. Ten stan utrzymuje się DOKŁADNIE 10 minut, po czym komputer resetuje skrzynię biegów. (Jeśli wyłączysz silnik i ponownie go uruchomisz, 10-minutowy okres zostanie zresetowany i rozpocznie się od nowa, a Ty nadal musisz czekać DOKŁADNIE 10 minut.). PO DOKŁADNIE 10 MINUTACH W TRYBIE WYŁĄCZONEGO SILNIKA skrzynię biegów można następnie przełączyć z głośnym kliknięciem. Na desce rozdzielczej pojawia się wówczas komunikat o błędzie skrzyni biegów. Po dwukrotnym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika komunikat o błędzie znika. Zdarzyło się to trzy razy w ciągu roku. (Tucson airport park and ride, Albuquerque truck stop, przed moim domem blokując ulicę). Byłaby to cholerna katastrofa w korku na autostradzie. Dealer nie mógł znaleźć problemu, ponieważ w momencie sprawdzania przez dealera nie było żadnego błędu ani kodu usterki. Przyczyną MOŻE być przypadkowe wciśnięcie dźwigni zmiany biegów w pozycję neutralną podczas sięgania po przycisk "park" i niedostateczne wciśnięcie pedału hamulca. Ale jeszcze nie próbowałem celowo odtworzyć problemu.
Czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Czy ktoś jeszcze ma ten problem?