Volkswagen Atlas Forum banner

2018 Atlas 3.6 Przepalanie i niska kompresja biegu jałowego

237 views 1 reply 2 participants last post by  J. Patterson  
#1 ·
Pracuję nad Atlasem z 2018 roku i śledzę dziwne wypadanie zapłonu. Zacząłem od cylindra 1, zamieniłem świece i cewki bez powodzenia. Następnie zamieniłem wtryskiwacze bez powodzenia. Skanowałem kolektor dolotowy i znalazłem dużo nagaru na zaworach cylindra 1. Test kompresji wykazał dobrą kompresję na wszystkich cylindrach, ale test kompresji podczas pracy wykazał 90 na 2-6 i 50 funtów na 1. Biorąc pod uwagę, że nie znaleziono żadnych innych problemów i te silniki VR6 są znane z problemów z nagarem, usunęliśmy głowicę i wysłaliśmy ją do regeneracji i obróbki. Głowica wróciła wyglądając świetnie, zawory zostały oczyszczone i docarte, a kanały zostały ładnie oczyszczone. Złożyliśmy wszystko z powrotem i uruchomiliśmy silnik, tylko po to, by teraz mieć wypadanie zapłonu na cylindrze 4. Przeszedłem przez ten sam proces, sprawdziłem świece, cewki, skanowałem pod kątem czegokolwiek dziwnego lub zablokowanego w cylindrze, nawet zamieniłem ten wtryskiwacz. Nadal nic nie wskazuje na problem. Ponownie wykonałem test kompresji podczas pracy i stwierdziłem, że każdy cylinder oprócz 4 ma zdrowe 90 funtów, podczas gdy cylinder 4 ma 70. W zasadzie wróciliśmy do punktu wyjścia, tylko w innym cylindrze. Całkowicie zdezorientowany tym, jakieś rady?